Asbestattest wetgeving in Vlaanderen​


De wetgeving in verband met het asbestattest in Vlaanderen is van toepassing op eigenaars van gebouwen of delen van gebouwen die gebouwd zijn voor 2001.

  • Sinds 23 november 2022 is het verplicht om een geldig asbestattest te hebben als u van plan bent om het gebouw of deel van het gebouw te verkopen of te schenken.
  • Vanaf 2025 is het verplicht om een asbestattest te hebben voor elk gebouw dat is gebouwd voor 2001 en waarvan u eigenaar bent, ook als u geen plannen heeft voor verkoop. Indien u besluit om uw gebouw te verhuren, bent u verplicht om een kopie van het asbestattest aan uw huurder(s) te verstrekken.

Met andere woorden, als u een ouder gebouw bezit en dit wenst te verkopen bent u sowieso verplicht om een asbestattest aan te vragen. Wij kunnen u hierbij helpen. 

Procedure voor het verkrijgen van een asbestattest


Om een asbestattest te verkrijgen, moet u een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie (ADI) aanstellen. 

De ADI zal een plaatsbezoek doen en een inventaris opmaken van de aanwezigheid van asbest in het gebouw. De inventarisatie is niet-destructief, dus er zal geen extra schade aan uw gebouw ontstaan. U ontvangt een asbestattest waarin staat beschreven welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, de staat van het asbest en advies over hoe het veilig te beheren of te verwijderen. De asbestattesten zijn geldig voor 5 of 10 jaar (afhankelijk van het risico voor milieu en gezondheid) en kunnen na verwijdering van het asbest op verzoek aangepast worden.

Volmacht

 
Het is ook mogelijk om een volmacht te geven aan een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder om een asbestattest op te maken. Hierdoor kunt u de verantwoordelijkheid en organisatie van de asbestinventarisatie uit handen geven aan iemand die hier specifiek in gespecialiseerd is. Ook Amianto werkt hiervoor samen met deze professionals als asbestexpert.


Met een asbestattest van Amianto kan u uw eigendom zorgeloos verkopen, verhuren en verbouwen


Laat u een asbestinventarisatie uitvoeren door Amianto en u kunt een geldig asbestattest voorleggen. U mag dan uw gebouw verkopen, verhuren en grondig verbouwen. Onze asbestexperts adviseren u graag over de wettelijke verplichtingen en helpen u bij het verkrijgen van uw asbestattest. Neem contact met ons op voor meer informatie en maak een afspraak voor een asbestinventarisatie bij Amianto.

Meer informatie over de asbestattest wetgeving


Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetgeving en de juiste maatregelen te nemen om de gezondheid en veiligheid van uzelf, uw medebewoners en de omgeving te waarborgen.

Voor meer informatie over de asbestattest wetgeving in Vlaanderen, kunt u terecht bij de OVAM of de gecertificeerde asbestdeskundige die u heeft aangesteld. Zij zullen u kunnen adviseren over de specifieke vereisten voor uw gebouw en eventuele stappen die u moet nemen om aan de wetgeving te voldoen. Bent u nog op zoek naar een asbestdeskundige? Dan kan u ons contacteren. Amianto beschikt over een ervaren team van asbestexperts in Antwerpen en Hasselt.

Maak een afspraak